Skip to main content

Vi hadde nylig et møte med en nasjonal entreprenør om hvilke ting en tårnkranfører burde ha i dagsekken sin til en hver tid. Dette er noe entreprenøren tok opp i en samtale med tanke på egenberedskap ved uhell eller ulykker. Da dette er et tema som er viktig for alle tårnkranførere, valgte vi å lage en artikkel om temaet.

Denne dagsekken er personlig og må ikke forveksles med vår redningssekk som er ment for evakuering.

Til info så får vi for ordens skyld ingenting for å linke til varer eller produkter i denne artikkelen. Forslagene våre er nettopp det og kan fint byttes ut med andre ting fra andre leverandører. De fleste vil i mange tilfeller ha en del av disse tingene på listen hjemme allerede.

Hvorfor trenger en kranfører en dagsekk?

Som kranfører er det viktig å være godt forberedt for lange arbeidsdager i høyden, der tilgang til nødvendige ressurser kan være begrenset. En godt utstyrt sekk kan gjøre en stor forskjell for komfort, sikkerhet og produktivitet gjennom dagen.

Rulleryggsekk dagsekk
Foto: Thansen. Dette er en enkel liten rulleryggsekk til 199,- kr i skrivende stud. Det finnes masse alternativer. Claes Ohlson eller Zalando har for eksempel typer som er rimelig like.

Hvorfor ha ting i sekken som man bare kan ha i krana?

Å ha et minimum av innhold i sekken er lurt, for selv om man har en fast kran så kan andre kranførere ha fjernet ting uten å erstatte de. Man kan også som kranfører risikere å bli omdisponert til en annen kran for en dag eller periode ved f.eks sykdom.

Hva slags ryggsekk burde kranfører velge?

En liten dagsekk er å foretrekke. Da en som man kan ha på magen da ingen tårnkraner har stigefri ankosmt, selv de med heis. En sekk som er ment for ryggen vil huke seg i f.es ryggvern til stige og andre utstikkende objekter.

Sekken burde være glatt og uten unødvendige hemper og snorer. Dette for å kunne gli mot underlaget. Den burde også være maksimalt 10 liter for å effektivt kunne klatre med den. Kanskje til og med så liten som en 5-6 liter.

Det er viktig at sekken er så liten, praktisk og velutstyrt at den er en ressurs og ikke en belastning.

Her er en liste over 8 ting en tårnkranfører alltid bør ha i dagsekken sin:

1. Lite førstehjelpsutstyr

Foto: Clas Ohlson. Dette lille førstehjelpsskrinet koster 69.90,-

Å ha et lite førstehjelpssett i sekken er avgjørende. Dette bør inneholde plaster, en bandasje (enkeltmannspakke), en til to desinfiseringsservietter og smertestillende. For en kranfører som ofte jobber alene eller på avsidesliggende områder, kan en enkel førstehjelpsutrustning utgjøre forskjellen i nødsituasjoner. Settet må være tilstrekkelig for å få en kranfører trygt ned på bakken. Der finnes det flere velutstyrte førstehjelps-skrin og kompetanse til å håndtere større hendelser.

2. Vann for hydrering

Foto: Oda. Denne vannflasken koster 9.90,- + pant.

Mister kroppen din 1% vann, mister kranføreren 10% ytelsesevne. Hydrering er kritisk for å opprettholde konsentrasjonen og energien, spesielt under fysisk krevende eller varme forhold. Å miste 10% ytelse, er en HMS-risiko. En stor vannflaske på minimum 1,5 liter eller en hydreringpakke (f.eks. Camelbak) som kan bæres i sekken, er smart. For de lange dagene, kan det også være nyttig å inkludere elektrolyttabletter som kan tilsettes vannet for ekstra hydrering. Noen liker å ha camelback hengende bak på kranførerstolen så de alltid har vann lett tilgjengelig.

Rent vann anbefales fremfor f.eks saft og brus. Rent vann kan også benyttes til å rense sår og eventuelt improvisere en røykmaske av a fukte en klut eller t-skjorte hvis det ikke finnes fluktmaske i krana.

Flukthette har noen store entreprenører krav om, på lik linje som brannslukningsapparat. Dette er nevnt i SfS BA sin løfteveileder. DownRight leier ut fluktmasker som tilfredstiller kravene.

3. Imodium, sanitærprodukter og Smertestillende

Foto: Oda. Immodium. Kr 86,90.-

Imodium (loperamid) er viktig å ha med seg i tilfelle plutselige mageproblemer som diarè. Dette kan oppstå på jobb. Å måtte klatre ned fra en kran for å håndtere slike problemer kan være upraktisk, flaut og potensielt farlig.

Samtidig kan smertestillende som paracetamol eller ibuprofen være nyttig for å håndtere mindre smerter, hodepine eller muskelsmerter som kan oppstå underveis. Komfort er viktig for konsentrasjonen.

Kvinner burde også alltid ha bind eller tamponger for minst en dags bruk. Dette er i tilfelle man glemmer kalenderen eller får seg en overraskelse.

4. Rask energi

Foto Oda: 24,40 for en dobbel Snickers.

Rask energi er avgjørende for å holde seg våken og fokusert hvis behovet melder seg. Dette kan inkludere energibarer, nøtter (lang energi), tørket frukt, eller sjokolade (rask energi). For å kombinere rask og lang energi, så kan du ha for enksempel fruktnøtt eller en Snickers. Disse matvarene tar liten plass, veier lite, og gir en rask energiboost når du trenger det.

Snack burde imidlertid ikke erstatte et balansert kosthold.

5. Briller og solbriller

Foto: Clas Ohlson. Her er lesebriller til 119,- men det kan nok lønne seg å legge noe mer penger i dette og samtiidg ta en synsundersøkelse for arbeidsbriller.

Å ha briller hvis du trenger dette, er essensielt. Mange kranførere vet ikke at de kanskje trenger briller til daglig arbeid. Å ha redusert syn fører ofte til høye skuldre som kan gi nakkeplager og hodepine. Et par gode briller reduserer stresset for kroppen.

Solbriller beskytter mot sterkt sollys og UV-stråler. Å ha begge typer briller i dagsekken gir deg fleksibilitet til å takle ulike lysforhold. Det er også mulig å få solbriller med styrke. Solbriller er spesielt viktig ved f.eks påsketider hvor snøen kan reflektere mye lys.

Du som er kranførere burde sjekke synet ditt minst en gang årlig, selv om du tror alt er bra. Briller er også arbeidsutstyr og dette samt synsundersøkelse skal dekkes av arbeidsgiver. Kranførere bruker mye av dagen på å lese kritisk-informasjon fra en skjerm og er derfor også dekket av «databrille-loven«.

6. Tisseflaske

Foto Lyreco. Her er en såkalt «urinflaske» til kr 69,- fra Lyreco, men en tom vannflaske fungerer også så lenge man er treffsikker.

Å ha en tisseflaske i sekken kan være en praktisk løsning for kranførere, spesielt når de arbeider høyt oppe og ikke har enkel tilgang til toalettfasiliteter. Det kan virke ukonvensjonelt, men for mange kranførere er det en nødvendighet.

Det er viktig å sørge for at flasken er tett, lett å bruke, og lett å rengjøre hvis man ønsker en dedikert tisseflaske. Noen kranførere liker visse typer juiceflasker, med større åpning. Det er også hensiktsmessig å ha denne i for eksempel en brødpose i dagsekken, hvis man også har mat i den.

Foto: SheWee. Denne er spesielt laget for kvinner og koster £4.99, eller ca 60,- norske kroner, pluss porto og evt fortolling. De kan også skaffes på Ebay for å slippe fortollingsgebyr. Andre varianter er også tilgjengelige i Norge for rundt 199,-.

Noen kvinner foretrekker 6 liter fryseposer med zip-lock (pga hygiene), eller adapter til urinflaske.

Husk våtservietter for å vaske hendene.

7. Matpakke

En næringsrik matpakke kan gjøre en stor forskjell for energinivået ditt gjennom dagen. Det er lurt å pakke mat som gir langsom frigjøring av energi, som grovt brød, proteiner (som planebasert kost eller ost), og frukt og grønnsaker. Unngå tunge eller veldig sukkerholdige matvarer og drikker som kan føre til en rask energi-krasj.

8. Medisiner

Hvis du er avhengig av medisiner, så vil det være hensiktsmessig å ha med seg det man kan ha behov for.

Ting som burde være i tårnkrana til en hver tid og ikke bringes opp og ned daglig:

  • Slippers, tykke ullsokker eller tøfler, slik at skitne sko kan være igjen på utsiden.
  • Vaskemidler for vindu og universalvaskemiddel som også kan brukes på f.eks gulv
  • Vaskekluter
  • Stor rull med tørkepapir for rengjøring, tett nese osv. (dette er evt. dopapir i nød).
  • Ekstra tomflasker (tisseflasker)
  • Antiback / desinfiserende middel for spaker og knapper
  • Beskyttelse mot sol og UV-stråler på vinduene, gjerne av typen med sugekopp man får på f.eks biltema for personbil.
  • Noe større førstehjelpsskrin, men lite nok til å kunne pakkes vekk.
  • Liten hånd-støvsuger og lader til denne.
  • Ekstra lader til mobiltelefon, som alltid ligger klar i krana.
  • Radiokommunikasjojn for å signalisere nød ned til bakkemannskaper, hvis mobiltelefonen skulle f.eks gå tom for strøm. Dette er ofte standard uansett og den «vanlige radioen» kan benyttes til dette formålet.
  • Ekstra tørre og varme klær. Minimum tørre sokker og, en ekstra t-skjorte og varm genser.
  • Ekstra solbriller og arbeidsbriller.

En kranfører som er flink til å planlegge, vil sette inn disse største tingene under montering. Dette vil si mens kranhytta enda står på bakken og rett før montering.

Viktig for en kranfører å bevege seg

Vi anbefaler uansett kranfører å klatre ned til lunsj, da man ikke får mye fysisk bevegelse i løpet av en arbeidsdag. Denne lille anstrengelsen er fantastisk for blant annet hjertet og blodsirkulasjonen. Selv om du har heis, burde du også vurderer å ta klatreturen minimum en gang daglig for å kunne inspisere for sprekker. Da burde du også sjekke at bolter og låsepinner til disse er der de skal. Dette burde gjøres som en del av den daglige kontrollen. Ikke alle låsepinner og eventuelle sprekker er synlige fra heisen.

Oppsummering

For en kranfører kan en godt utstyrt dagsekk være en viktig ressurs. Førstehjelpsutstyr, vann for hydrering, immodium, smertestillende, rask energi, arbeidsbriller og solbriller, tisseflaske, og matpakke er grunnleggende elementer som sikrer at en kranfører er forberedt på det meste som kan oppstå i løpet av en arbeidsdag.

Ved å ha disse elementene lett tilgjengelig, kan en kranfører jobbe sikkert og effektivt uansett utfordringene de står overfor.

Dette er ikke bare viktig for egensikkerhet, men også sikkerheten til de som jobber med krana. Det kan være en høy risiko å arbeide sammen med en utslitt eller ufokusert kranfører.

Husk å fylle på sekken ved behov!