Skip to main content

I takt med at teknologi utvikler seg, ser vi flere innovative løsninger innen helse, miljø og sikkerhet (HMS). DownRight har nylig implementert VR-teknologi for å simulere evakueringer. Dette gir en realistisk og engasjerende opplevelse for brukeren.

Foto: Trygg Grunn. VR-briller er den foretrukne måten å gjennomføre oppevelsen på. Du kan se i 360 grader rundt deg bare ved å flytte hodet. Det er også mulig å benytte egen mobiltelefon via YouTube VR-appen.

«Trening burde være moro»

-Anders Kanten, Daglig leder i DownRight

Dette læringsverktøyet kan benyttes både via din egen mobiltelefon gjennom YouTube-appen, eller med VR-briller. Dette burde gjøres gjennom YouTube VR for en enda mer immersiv opplevelse.

Klikk her for å gå direkte til filmen

Denne teknologien ble nylig testet i en øvelse med entreprenøren Implenia. Filmen ble tatt på det store infrastrukturprosjektet «Fornebubanen KD2«. Øvelsen ble organisert av HMS-ingeniør Sunniva Hamsund, som har vært en viktig bidragsyter i å sikre en tryggere arbeidsplass. Vi har benyttet moderne teknologiske løsninger for at andre skal kunne dele opplevelsen i etterkant.

Daglig leder for Wolffkran Norge, Frank Kvam, var til stede for å overvåke evakueringen. Wolffkran har allerede integrert dette systemet som en standard i alle sine kraner. Dette viser deres engasjement for sikkerhet og innovasjon og gjør de markedsledende på HMS for kranførere.

Samarbeid med VR-ekspertene i Trygg Grunn

Foto: Trygg Grunn. Produksjonsansvarlig Per-Erik var med å starte Trygg-Grunn i 2017. Han har jobbet med produksjon av VR-kurs siden oppstarten. Han har sin pedagogiske bakgrunn som instruktør i forsvaret og bruker mye av denne kompetansen til å lage visuell og effektiv opplæring gjennom VR-plattformer.

DownRight samarbeider med firmaet Trygg Grunn for å levere denne grensesprengende løsningen. Per-Erik Daviknes, som har ekspertise innen VR-læring, har redigert innholdet for å sikre en optimal og pedagogisk opplevelse. Trygg Grunn har levert VR-løsninger for HMS-trening og e-læring siden 2017 og spesialiserer seg på opplæring innen sikkerhet, førstehjelp og brannrutiner. Deres system gir realistiske scenarier for bedre læring, og de jobber med både kommuner og bedrifter for å forbedre sikkerheten.

Hva kan VR-evakuering bidra med?

VR-teknologi gir de som jobber på spesielt farlige arbeidsplasser en unik mulighet til å trene på nød-prosedyrer i realistiske omgivelser. Dette kan bidra til å forbedre reaksjonsevnen og øke bevisstheten rundt sikkerhetsprosedyrer.

DownRight skal også vise frem denne teknologien på HMS-konferansen i 2024. Dette er et spennende steg mot å skape en bransjestandard innen evakuering i fra tårnkraner, som vi håper å ha oppnådd innen utgangen av 2025.

Sikkerhet i nåtid

VR-simuleringer kan bidra til å redusere risikoen for skader under evakueringer, og vi i DownRight er stolte av å ta steget i denne utviklingen. VR-teknologien gir oss en mulighet til å trene kranførere på en trygg og effektiv måte, uansett hvor i verden de befinner seg.

Trygg trening, også for de med høydeskrekk

Ikke alle ønsker å rappellere ned fra en tårnkran. VR-treningen kan trygt lose de aktuelle kranførerne gjennom en realistisk øvelse. Slik kan de, så godt det lar seg gjøre realistisk, år erfaring som kan være livreddende i en nødsituasjon. Å benytte livreddende utstyr burde trenes på i forkant.

Plutselig en dag kan en kranfører befinne seg i tykk røyk som gjør at vedkommende ikke ser handen forran seg og da er det viktig å ha øvd på gjennomføringer i forkant.

VR-trening kan også trene bakkepersonell og administrasjon i trygg bruk av utstyret.

Dette er bare første skritt

Denne lille filmen er en lavbudsjett «proof of concept», som var filmet under en øvelse vi uansett skulle ha hos en kunde. I fremtiden vil vi vie store ressurser til VR-læring. Dette er materiale som også kan hjelpe nødetatene med å redde kranførere og andre som jobber i såkalte «krevende objekter» livreddende trening.

På sikt har vi planer om å låne ut VR-sett til spesielt mindre brannstasjoner som har høye kraner og vindmøller i nærområdet. Vi ønsker at redningsutstyr skal være klart i alle kranene, slik at noen fra redningstjenesten bare må klatre opp med personlig verneutstyr (PVU) og finner resten av utstyret klart til bruk ved den forulykkede.

Ønsker høy grad av realisme

Foto: Wolffkran. Dette er noen av Norges høyeste kraner som er på E-39 prosjektet i regi av entreprenøren Eiffage.

I fremtiden har vi planlagt evakueringsøvelser fra noen av Norges høyeste tårnkraner og vi ønsker også å benytte pyroteknikk og røykpatroner for å simulere brann, samt stuntfolk til å utføre særdeles krevende prosedyrer.

Disse digitale opplevelsene er tiltenkt å være gratis for de som ønsker å lære å bruke vårt enkle redningssystem.

Vi gjør det fordi det er gøy!

Person henger i tau fra tårnkran og ser opp.
Foto: Skjemdump fra VR-opplevelsen på YouTube. Du kan fytte «blikket» rundt med musa.

Å kalle livreddende trening for «gøy» kan kan være kontroversielt, men daglig leder Anders Kanten mener at trening burde være moro. Vi ønsker å lage treningen slik at folk har genuint lyst til å prøve den og for å få lyst til å lære mer.

Instruktørene i DownRight har en interesse for tau og redning og vi ønsker å ufarliggjøre prosedyren og læreingen. Det er mulig nå å ta E-læringen gratis på våre nettsider eller å melde seg på en øvelse.

Øvelser er gratis for elever som tar tårnkranførersertifikatet hos Viken Kompetanse. Det er også gratis for en elev pr utleide sekk.

Ønsker du mer informasjon om VR trening?

Ønsker du mer informasjon om hvordan DownRight kan bidra til økt sikkerhet på din arbeidsplass? Besøk oss på HMS-konferansen i 2024, eller ta kontakt for en uforpliktende prat.

Ønsker du kontakt med produsentene av VR innholdet? Sjekk ut trygg-grunn.no

Vi jobber for å sette en ny og tidsriktig standard innen sikkerhetstrening, og vi gleder oss til å se hvor dette kan føre oss.

Link til video på YouTube