Arbeidsmiljøloven setter strenge krav om rømning i fra arbeidsplassen. Dette ser vi blant annet i Arbeidsplassforskriften §2-21:, «Ved fare skal arbeidstakerne raskt og på en sikker måte kunne evakueres fra alle arbeidsplasser og personalrom.»
Dessverre har mange arbeidsgivere glemt at tårnkrana også er en arbeidsplass. Dette er et særdeles uheldig sted å sitte fast hvis man skulle ha et akutt illebefinnende og trenge lege.
De fleste stigebilene til brannvesenet når sjeldent høyere opp enn 30 meter. Bilene krever også en stor fri oppstillingsplass rett under krana. Dette er ikke alltid tilgjengelig. Dessverre er også de fleste tårnkraner vesentlig høyere enn 30 meter.
Hva med helikopter?
Et helikopter blir kun rekvirert etter eventuelt brannvesenet ikke klarer å løse oppgaven innen rimelig tid. Da ser vi kanskje på en time eller to i beste fall for evakuering fra nødetatene. Dette er avhengig om det finnes en lokal taugruppe eller ikke tilgjengelig. Hvis kranføreren er i stand til å evakuere seg selv med vår løsning, ser vi ideelt sett på minutter som kan telles på en hånd. En primær plan for redning av alle ansatte skal uansett planlegges av arbeidsgiver og skrives inn i SHA-planen. Nødetatene er i utgangspunktet plan B og trener sjeldent spesifikt med utfordringene beskrevet her.
Helikoptre kan også være opptatt på andre oppdrag, eller satt på bakken på grunn av dårlig vær.
Hva sier bransjestandardene?
Kranteknisk forening (KTF standarden) og Samarbeid for Sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) har krav og anbefalinger vedrørende rømning i fra tårnkraner. Klikk på navnene for å se de mest relevante kravene opp mot rømning.
Vår redningssekk oppfyller alle disse kravene på en enkel måte for arbeidsgiver og gir samtidig trygghet til kranføreren.